Jacques Vonk, glazenier
Jacques Vonk werd opgeleid tot glazenier door Jos ten Horn aan de Jan van Eyck Academie te Maastricht. In totaal heeft Vonk circa tachtig glas-in-loodramen voor kerken/kapellen gemaakt, naast vele kleinere ramen voor particulieren. Bij de inventarisatie van monumentale glaskunst in Nederland is Vonk opgenomen bij de tweehonderd meest gewaardeerde glazeniers uit de periode 1817-1968. Hij heeft een geheel eigen stijl, die het best tot uiting komt in kleine oppervlakten. Net als in zijn vrije werk is er sprake van een bijna naïeve, kinderlijke wijze van voorstellen. Zijn heiligen hebben een menselijk uiterlijk.
“Vonks werk spreekt vooral aan in de middeleeuwse, gerestaureerde kerken van Schinnen, Hoensbroek en Venlo. Hij is uniek in de wijze waarop hij op zijn eigen, schijnbaar eenvoudige manier, zeer complexe thema’s weergeeft. Ook spreken handgebaren een grote rol. De soms maniëristische wijze, namelijk uitgerekte lijven en ledematen waarop hij de figuren heeft weergegeven, ziet men in de Byzantijnse kunst terug,” stelt drs. M. Paris- van Kan in het boek 'Verstilde schoonheid van Limburg'.
Fanmail kreeg Jacques Vonk o.m. van Bertus Aafjes, die in 1969 een kaart schreef nadat hij het kerkje in Hoensbroek had bezocht:
“Beste Jacques,
Met de dichter A. Roland Holst bezocht ik het kerkje in Hoensbroek en wij bekeken de ramen. Zijn mening…
“In geen jaren zag ik glas-in-lood ramen die ik met zoo diepe ontroering bewonderde en die mij tot in mijn hart zóó boeiden. Een volgende keer hoop ik u persoonlijk te ontmoeten. get. A. Roland Holst”