Monique Dickhaut
Monique Dickhaut promoveerde op Limburgs kunstdebat na de oorlog
Kunsthistoricus Monique Dickhaut (1959) uit Maastricht promoveerde op 7 juni 2019 bij de Open Universiteit in Heerlen op het proefschrift ‘Arcadië voorbij, het Limburgse kunstdebat in de wederopbouwperiode (1945-1965)'. Limburg worstelde na de oorlog met zijn katholieke identiteit. Traditie en drang tot vernieuwing kwamen fors met elkaar in botsing. Kunstcritici en de media speelden in dat debat een aanjagende rol.
Monique Dickhaut beschrijft aan de hand van acht voorbeelden de overgang van een traditionele naar een moderne samenleving met bijbehorende kunstuitingen. Ze geeft als voorbeeld de opwinding rond de schilderingen van de kruisweg die Aad de Haas tussen 1946 en 1949 aanbracht in de Sint-Cunibertuskerk in Wahlwiller. Ook de opkomst en ondergang van de Maastrichtse kunstenaarsbeweging ‘Artishock’ in de jaren 1964-1966 zijn spraakmakend onderdeel geweest van de discussie.
In haar proefschrift wordt ook de kunstenaar Jacques Vonk diverse malen genoemd. Enkele van zijn schilderijen zijn afgebeeld zoals ‘Bommerich’ (1964). Vonk was volgens critici verontrust geraakt door allerlei artistieke tijdsstromingen. Hij had er zelf ook mee geëxperimenteerd. Maar uiteindelijk was hij teruggekeerd tot zijn liefde voor het Limburgse landschap, wat hem unaniem lof van de critici in die tijd opleverde.
Jacques Vonk, Bommerich (1964)
Voor iedereen die zich het kunstdebat in de wederopbouwperiode herinnert of daarvan kennis wil nemen, is het boeiend geschreven proefschrift van Monique Dickhaut beslist lezenswaardige literatuur. Het is haar verdienste deze periode op wetenschappelijk verantwoorde wijze te hebben vastgelegd.
Kunsthistoricus Monique Dickhaut was bijna 25 jaar werkzaam als directeur en conservator van Museum aan het Vrijthof, waarvoor zij tentoonstellingen samenstelde en boeken schreef over de kunst in Limburg in de twintigste eeuw. Het proefschrift, ook als boek uitgegeven, is een kleurrijke schets van de Limburgse kunstwereld in die tijd. (Uitgever Vantilt, ISBN 9789460044434, paperback, 384 pagina's, € 34,50).